De preventiemedewerker en uw onderneming

 
De preventiemedewerker en uw onderneming
Gepubliceerd: 17-04-2025, laatst gewijzigd: 17-04-2025

Als werkgever bent u verplicht om minimaal één preventiemedewerker aan te stellen. Dit geldt voor alle bedrijven met medewerkers. Hebt u minder dan 25 mensen in dienst? Dan mag u als eigenaar ook zelf deze rol vervullen. Maar wat doet een preventiemedewerker precies? En waarom is dit zo belangrijk? 

In artikel 13 van de Arbowet staat dat een werkgever zich moet laten helpen door deskundige medewerkers als het gaat om gezond en veilig werken. Dat betekent dat u in elk geval één preventiemedewerker aanstelt. Meer medewerkers aanstellen mag ook. Bijvoorbeeld als uw bedrijf groter is of als er meer risico’s zijn. Daarnaast kunt u ondersteuning krijgen van andere deskundigen, zoals een bedrijfsarts, een veiligheidskundige, een arbeidshygiënist of een arbeids- en organisatiedeskundige. 

Wat doet een preventiemedewerker? 

Een preventiemedewerker is de oren en ogen van de werkgever op de werkvloer. Hij of zij let op veiligheid en gezondheid en geeft daarover advies. Ook helpt de preventiemedewerker bij het verbeteren van de werkomstandigheden. De preventiemedewerker vormt een brug tussen de medewerkers en de directie. Medewerkers voelen zich gehoord, omdat er aandacht is voor hun gezondheid en veiligheid. Daarmee laat u als werkgever zien dat u dit onderwerp serieus neemt. 

Wat heeft de preventiemedewerker nodig? 

Veilig en gezond werken is iets waar alle medewerkers aan bijdragen. Maar de preventiemedewerker is het aanspreekpunt binnen uw bedrijf. Met de juiste kennis en ondersteuning kan deze medewerker echt het verschil maken. En met een training leert de preventiemedewerker wat de taken zijn en hoe die het beste uitgevoerd kunnen worden. Een goede voorbereiding zorgt voor minder ziekteverzuim, minder risico’s, een hogere productiviteit én een prettige werksfeer.  

Meer informatie 

Flynth adviseert u graag over de rol van preventiemedewerker binnen uw onderneming. Wij kunnen u ook ondersteunen bij het opstellen van een risico-inventarisatie en -evaluatie (Ri&E). Neem contact op met uw adviseur van Flynth of vul het contactformulier in. Wij denken graag met u mee. 

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: