Compensatie transitievergoeding stopt in juli 2026

 
Compensatie transitievergoeding stopt in juli 2026
Gepubliceerd: 21-10-2024, laatst gewijzigd: 22-10-2024

Hebt u als werkgever (meer dan) 25 medewerkers in dienst? En betaalt u een transitievergoeding aan een medewerker van wie u het dienstverband beëindigt na twee jaar ziekte? Dan krijgt u hiervoor vanaf 1 juli 2026 geen compensatie meer. Dit heeft het kabinet in het hoofdlijnenakkoord aangegeven. In dit artikel leest u wat er gaat veranderen. 
 
De transitievergoeding is een bedrag dat u betaalt als u een medewerker ontslaat. De transitievergoeding helpt de medewerker om een nieuwe baan te vinden en is onder andere gebaseerd op het salaris en de duur van het dienstverband. 

Als een medewerker langdurig arbeidsongeschikt is en u ontslaat hem of haar na twee jaar, kunt u de betaalde transitievergoeding terugvragen bij het UWV. Dit is de compensatieregeling. Deze regeling helpt vooral kleine en middelgrote bedrijven, omdat zij zo minder financieel risico lopen. 

Beter voor personeel zorgen 

Met de nieuwe wetgeving krijgen bedrijven met 25 of meer medewerkers, vanaf juli 2026 geen compensatie meer. De overheid wil zo grote werkgevers aanmoedigen om beter voor hun personeel te zorgen. De gedachte is dat grotere bedrijven meer middelen hebben om deze kosten te dragen. Ook hoopt de overheid dat bedrijven hierdoor meer gaan investeren in de gezondheid van de medewerkers. Medewerkers die vanaf 1 juli 2024 ziek zijn gemeld (en twee jaar ziek blijven), vallen al onder de nieuwe regels.  

Gevolgen voor werkgevers  

Voor de desbetreffende bedrijven geldt dat zij de kosten van de transitievergoeding zelf moeten dragen. Dit kan hen motiveren om zich (nog) meer in te zetten voor de gezondheid van personeel. Bijvoorbeeld door gezondere werkplekken te creëren of betere ondersteuning te bieden aan zieke medewerkers. Tegelijk zijn er zorgen dat werkgevers medewerkers sneller zullen ontslaan of minder risico’s willen nemen bij het aannemen van personeel. Dit kan de positie van zieke medewerkers verslechteren. 

Gevolgen voor medewerkers 

Voor medewerkers betekent de wijziging dat grote werkgevers minder snel geneigd zijn - na afloop van de 104 weken loondoorbetalingsverplichting en het opzegverbod van twee jaar – om het dienstverband te beëindigen. Het risico op slapende dienstverbanden zal hierdoor toenemen.  

Tot slot 

De verandering moet ervoor zorgen dat werkgevers beter omgaan met zieke medewerkers. Het kan echter ook resulteren in een kwetsbare positie voor medewerkers met gezondheidsproblemen. De impact van deze wijziging zal de komende jaren duidelijker worden. 

Wij staan u bij 

Hebt u vragen over de wetswijziging? Wilt u (nader) onderzocht hebben of u in aanmerking komt voor de compensatie? Of wilt u advies bij langdurige arbeidsongeschiktheid van een medewerker? Wij staan voor u klaar. Neem contact op met uw adviseur van Flynth of vul onderstaand formulier in.  

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: