Circulaire en rendabele landbouw

 
Circulaire en rendabele landbouw
Gepubliceerd: 18-07-2024, laatst gewijzigd: 25-07-2024

Bij Flynth ondersteunen we u als akkerbouwer om uw duurzame ambities te realiseren. Ook dragen we met trots bij aan diverse projecten die deze visie ondersteunen. Een mooi voorbeeld hiervan is het recente succes met het innovatieve project Akker van de Toekomst, gericht op strokenteelt. 

Akker van de Toekomst 

Het project Akker van de Toekomst focust zich op nieuwe mogelijkheden voor circulaire, rendabele landbouw in balans met natuur en maatschappij. Op twee hectare worden vijf gewassen in afwisselende stroken van drie meter gezaaid. Hierdoor wordt de monocultuur doorbroken en wordt de bodemverdichting verminderd, door onbereden bedden en lichte, geautomatiseerde duurzame werktuigen.  

Duurzame landbouwdoelen 

Het doel: een drastische vermindering van gewasbeschermingsmiddelen (negentig procent), energieverbruik (veertig procent) en waterverbruik (tachtig procent), zonder kali- en fosfaatmeststoffen en met maximaal dertig kilogram kunstmeststikstof per hectare per jaar. Dit project is mede mogelijk gemaakt door een POP3-subsidie van het Europees Landbouwfonds en de provincie Flevoland, en is geïnitieerd door Stichting Future Food Production, Stichting Pioniers van de Toekomst en Metamorphosis VOF. Flynth begeleidde het project en verzorgde de succesvolle subsidieaanvraag. 

Waardevolle duurzame inzichten 

Dit project leverde waardevolle inzichten op in de volgende thema’s: 

  • toedienen van meststoffen 
  • gewasontwikkeling
  • ziektedruk en vermindering van gewasbeschermingsmiddelen
  • gewasverzorging en het gebruik van machines bij oogsten
  • vochtbalans in de bodem en besparing op extern watergebruik 

 Dankzij de samenwerking en het vertrouwen van de deelnemers is dit project succesvol afgerond. Er zijn diverse aanknopingspunten geformuleerd die richting kunnen geven aan een nieuw en duurzaam bedrijfsmodel in de akkerbouw. 

Subsidieregeling: Samenwerken aan innovatie (EIP) 

Voor soortgelijke initiatieven is er nu een nieuwe subsidieregeling beschikbaar: de subsidieregeling Samenwerken aan innovatie (EIP). Deze regeling is bedoeld voor samenwerkingsverbanden met minimaal één landbouwer en ten minste één andere deelnemer, en richt zich op projecten die verduurzaming en toekomstbestendigheid in de landbouw bevorderen. De regeling is opgesplitst in Fieldlabs en samenwerkingsverbanden. Aanvragen kunnen tot 30 september 2024 worden ingediend. De subsidieadviseurs van Flynth helpen u graag bij uw aanvraag. 

Duurzame bedrijfsvoering 

Of u nu overweegt om over te stappen op biologische landbouw, uw bedrijfsvoering wilt verduurzamen of op zoek bent naar subsidieadvies voor uw plannen, wij denken met u mee. We helpen u graag met onder andere: 

  • subsidieadvies: we informeren u over de beschikbare subsidies en ondersteunen u bij uw aanvraag. 
  • Sparren over uw plannen: we denken met u mee over duurzame strategieën die het beste passen bij uw ambities en bedrijf. 
  • Ondersteuning bij projectplannen: we helpen u bij het opstellen van projectplannen en begrotingen voor subsidieaanvragen. 

Wij staan u bij 

Wilt u uw duurzame ambities realiseren? En bent u benieuwd hoe Flynth u hierbij kan ondersteunen? Neem dan contact op met uw adviseur van Flynth of vul onderstaand formulier in. Wij kijken ernaar uit om samen met u te werken aan een duurzame toekomst voor de akkerbouw. 

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: