Btw-vrij detacheren in het onderwijs: Update en nieuwe mogelijkheden

 
Btw-vrij detacheren in het onderwijs: Update en nieuwe mogelijkheden
Gepubliceerd: 08-08-2024, laatst gewijzigd: 08-08-2024

Onderwijsinstellingen kunnen onder bepaalde voorwaarden onderwijzend personeel BTW-vrij detacheren. Het ministerie van Financiën heeft onlangs een uitbreiding van die vrijstelling gemeld, zoals de detachering aan een samenwerkingsverband passend onderwijs.

Detachering en BTW

In principe leidt het detacheren van personeel tot omzetbelasting (BTW). Echter, onder bepaalde voorwaarden kan deze BTW-heffing achterwege blijven. Die voorwaarden waren terug te vinden in het Besluit ter Beschikking Stellen van Personeel van de Staatssecretaris van Financiën uit juli 2022.

Nieuwe goedkeuringen voor BTW-vrijstelling

In juni 2024 heeft de Staatssecretaris van Financiën het besluit geactualiseerd. Enkele belangrijke updates zijn:

  1. Detachering in Passend Onderwijs: Het ministerie heeft nu ook in het besluit vastgelegd dat het mogelijk is om detachering te beschouwen als een nauw met het onderwijs samenhangende dienst. Hierdoor kan de BTW-vrijstelling ook worden toegepast binnen detachering aan passend onderwijs.
  2. Uitlenen van Artsen in Opleiding: Nieuw is de goedkeuring voor het uitlenen van artsen in opleiding aan een medisch specialistisch bedrijf.
  3. Vakinhoudelijke Ondersteuning: In het onderwijs kan nu ook het detacheren van personeel dat vakinhoudelijke ondersteuning biedt, vrijgesteld van BTW plaatsvinden. Dit geldt eveneens voor ambulante begeleiders van kinderen met een functionele beperking.

Onduidelijkheden en Advies

De voorwaarden in het Besluit ter Beschikking Stellen van Personeel kunnen ertoe leiden dat de terbeschikkingstelling toch tot BTW-heffing leidt. In dat geval kunt u mogelijk gebruikmaken van andere methoden om BTW-heffing te voorkomen. De staatssecretaris van Financiën vermeldt zelf de regeling ‘fiscale eenheid BTW’. De voorwaarden van die regeling zijn echter niet helemaal eenduidig. Daarom adviseren wij om een samenwerking (contractueel) zo vorm te geven dat de BTW-heffing ook zonder toepassing van de regeling fiscale eenheid BTW achterwege blijft.

Meer weten?

Heeft u vragen over BTW-vrij detacheren? Onze BTW-specialisten staan voor u klaar! Neem contact op met uw adviseur of vul het contactformulier in.

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: