BOR en DSR op de schop: wat betekent dit voor u en uw (familie)bedrijf?

 
BOR en DSR op de schop: wat betekent dit voor u en uw (familie)bedrijf?
Gepubliceerd: 24-10-2024, laatst gewijzigd: 24-10-2024

De fiscale faciliteiten voor bedrijfsoverdrachten gaan op de schop. Het gaat om de bedrijfopvolgingsregeling voor de schenk- en erfbelasting (BOR) en de doorschuifregeling in de inkomstenbelasting (DSR). Lees wat er verandert en wat dit voor u en uw bedrijf betekent. 
 
Een gedeelte van de wijzigingen gaat in per 1 januari 2025 en een gedeelte per 1 januari 2026. Wat is wijsheid als u van plan bent om binnenkort het stokje over te dragen aan uw bedrijfsopvolger? Uitstellen of juist versnellen? Voor een goed inzicht vindt u hieronder de belangrijkste wijzigingen. 

Wijzigingen per 1 januari 2025

  1. Aanpassing BOR-vrijstelling 
    Vanaf 1 januari 2025 is de eerste 1.500.000 euro (van de going-concernwaarde) voor honderd procent vrijgesteld (ten opzichte van 1.325.253 euro in 2024). Het meerdere is voor 75 procent vrijgesteld (ten opzichte van 83 procent in 2025).  
  1. Afschaffing vijf procent doelmatigheidsmarge 
    De doelmatigheidsmarge gaat van de baan. Hiermee kunt u op (niet kwalificerend) beleggingsvermogen tóch de BOR en DSR toepassen, tot een maximum van vijf procent van het ondernemingsvermogen.  

Voor de BOR wordt de doelmatigheidsmarge afgeschaft per 1 januari 2025. De doelmatigheidsmarge voor de DSR wordt in de toekomst afgeschaft, maar wanneer precies is nog niet bekend. 

  1. Kortere voortzettingstermijn 
    De voortzettingstermijn wordt verkort van vijf jaar naar drie jaar, voor verkrijgingen vanaf 1 januari 2025.   
  1. Beperkte toepassing BOR en DSR bij gemengd gebruik bedrijfsmiddelen 
    Keuzevermogen dat op de ondernemingsbalans staat, kwalificeert alleen nog als ondernemingsvermogen voor de BOR en DSR voor zover dit vermogen daadwerkelijk binnen de onderneming wordt gebruikt.  

Deze regeling geldt alleen voor afzonderlijke vermogensbestanddelen met een waarde van minimaal 100.000 euro en een zakelijk gebruik van minder dan negentig procent op het moment van schenking/vererving van de onderneming. Hierbij gaat het om de waarde voor de afzonderlijke bedrijfsmiddelen. Is de waarde lager of is het zakelijk gebruik meer dan negentig procent, dan wordt het vermogensbestanddeel geheel als ondernemingsvermogen aangemerkt.  

  1. Afschaffing dienstbetrekkingseis DSR 
    Om gebruik te kunnen maken van de DSR, moet de verkrijger minimaal 36 maanden in dienst zijn geweest van de onderneming. Deze dienstbetrekkingseis vervalt als u een aanmerkelijk belang-schenkt. De dienstbetrekkingseis blijft wel gelden als u een IB-onderneming schenkt. 
     
  1. Invoering minimumleeftijd BOR en DSR bij schenking 
    In aanvulling op het afschaffen van de dienstbetrekkingseis moet de verkrijger minimaal 21 jaar oud zijn. Dit geldt zowel voor de DSR (schenking van een aanmerkelijk belang) als voor de BOR bij schenking. 

Wijzigingen per 1 januari 2026

  1. Beperking toegang BOR en DSR tot vijf procent gewone aandelen 
    De toepassing van de BOR en DSR wordt beperkt tot gewone aandelen waarbij de erflater of schenker - al dan niet samen met de partner - een belang in de vennootschap heeft van ten minste vijf procent van het geplaatste kapitaal. 

De BOR en de DSR blijven wel gelden voor preferente aandelen die in het kader van een gefaseerde bedrijfsopvolging zijn uitgegeven. En die een omzetting zijn van gewone aandelen met een belang van ten minste vijf procent van het geplaatste kapitaal. Wat onder een preferent aandeel moet worden verstaan wordt in de wet vastgelegd. 

  1. Versoepeling voortzettingstermijn 
    De bezitseis en voortzettingstermijn worden per 1 januari 2026 verder versoepeld. De erflater/schenker of de bedrijfsopvolger krijgen hierdoor meer mogelijkheden om te herstructureren en de juridische rechtsvorm en/of bedrijfsvoering aan te passen. 

Een belangrijke voorwaarde is dat de subjectieve gerechtigdheid van de erflater/schenker of bedrijfsopvolger als gevolg van dergelijke herstructureringen niet wijzigt. Met andere woorden: de juridische vorm van een onderneming is minder van belang voor de termijnen. Er wordt meer gekeken naar de gerechtigdheid tot de onderneming.  

  1. Aanpak constructies 

Om oneigenlijk gebruik van de BOR aan te pakken wordt de bezitstermijn voor ondernemers die later dan twee jaar na hun AOW-gerechtigde leeftijd een onderneming starten verlengd en wordt een antimisbruikregeling ingevoerd om te voorkomen dat een verkrijger de BOR meer dan één keer kan toepassen op dezelfde onderneming.  

  1. Ter beschikking gestelde onroerende zaken 
    Als u aandelen samen met een ter beschikking gestelde onroerende zaak overdraagt, is de BOR van toepassing op het saldo van de waarde van het pand en de bijbehorende schulden. Tot nu toe werden deze schulden niet meegenomen bij de berekening van de hoogte van de BOR-vrijstelling. 

Laat u adviseren

Alle (voorgestelde) maatregelen bieden zowel kansen als risico’s. Kom daarom tijdig in actie. Wilt u weten wat de gevolgen zijn voor uw bedrijfsoverdracht? Laat u goed informeren. Neem contact op met uw adviseur van Flynth of vul onderstaand formulier in. 

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: