BOR en DSR bij plotseling overlijden: zo maakt uw opvolger aanspraak

 
BOR en DSR bij plotseling overlijden: zo maakt uw opvolger aanspraak
Gepubliceerd: 21-10-2024, laatst gewijzigd: 21-10-2024

De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) is een tegemoetkoming in de schenk- en erfbelasting als u (een deel van) uw bedrijfsvermogen wilt vererven of schenken. Vaak wordt deze gelijk met de doorschuifregeling (DSR) ingezet. Deze verzacht de gevolgen van bedrijfsoverdracht in de winstbelasting. Meestal bereidt u de bedrijfsoverdracht jaren voor. Maar wat als u plots komt te overlijden en er van voorbereiding geen sprake is? Lees waarmee u rekening moet houden als uw opvolger dan een beroep wil doen op de BOR en DSR.  

De kwestie 

In 2024 zijn de bedrijfsopvolgingsregeling en de doorschuifregeling in de aanmerkelijk belangsfeer aangepast. Aan derden verhuurd vastgoed wordt voor deze regelingen voortaan aangemerkt als belegging. Hierdoor tellen deze vermogensbestanddelen op de balans niet mee voor de bedrijfsopvolgingsregeling.  

Vruchtwisseling als uitzondering… 

Dit betekent dat u de genoemde gunstregelingen niet kunt toepassen op dit vermogen. De BOR en DSR gelden namelijk alléén voor ondernemingsvermogen.   

Voor gronden in vruchtwisseling is een uitzondering gemaakt. Vruchtwisseling (gewasrotatie) zorgt voor verbetering van de bodem en voorkomt ziekten in de grond. Gronden in vruchtwisseling vallen daarom - ondanks dat ze ‘verhuurd zijn’ - soms wél onder de BOR en de DSR.   

…op één voorwaarde  

Hiervoor geldt wel een belangrijke voorwaarde. U moet voor deze gronden een schriftelijke teeltpachtovereenkomst sluiten met alle betrokken partijen. Aan de wet is toegevoegd dat deze niet hoeft te worden geregistreerd bij de Grondkamer.  

Spelregels en uitdagingen  

Hierbij gelden de nodige spelregels:  

  • De overeenkomst moet schriftelijk zijn. 
  • Een teeltpachtovereenkomst loopt niet langer dan één jaar (of twee bij een tweejarig gewas). 
  • De vruchtwisseling is noodzakelijk. De vraag is wat onder noodzakelijk wordt verstaan. Zo is vruchtwisseling voor de teelt van gras en granen (zoals mais) zeer waarschijnlijk niet noodzakelijk. 
  • Het is verstandig om de teeltpachtovereenkomst binnen twee maanden na de ingangsdatum (niet na ondertekening) ter registratie voor te leggen aan de Grondkamer. Het is niet verplicht, maar indien dit niet gebeurt gelden de regels van reguliere pacht, als een pachter zich daarop beroept. En daar zit een verpachter vaak niet op te wachten.  

Dit maakt het uit gebruik geven van agrarisch grond in het licht van de BOR of DSR een uitdaging. 

Juist bij overlijdenssituaties 

Bedenk dat in overlijdenssituaties een beroep op de BOR en de DSR niet uitgesteld kan worden. De financiële belangen kunnen dan erg groot zijn. Regel dit soort zaken dus altijd op voorhand. 

Model teeltpachtovereenkomst 

De adviseurs van Flynth helpen u graag en ontwikkelden een model teeltpachtovereenkomst. Deze kunt u toepassen bij een beroep op de verschillende fiscale bedrijfsopvolgingsregelingen.  

Wij adviseren u om de teeltpachtovereenkomst te laten registreren bij de Grondkamer. Zo voorkomt u de risico’s rondom reguliere pacht.  

Meer informatie  

Wilt u meer weten over de BOR, DSR, vruchtwisseling, pacht en gebruikmaken van onze model teeltpachtovereenkomst? Neem contact op met uw adviseur van Flynth of vul onderstaand formulier in. 

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: