Bezwaar tegen aanslagen IB 2023 van spaarders

 
Bezwaar tegen aanslagen IB 2023 van spaarders
Gepubliceerd: 14-06-2024, laatst gewijzigd: 14-06-2024

De Hoge Raad heeft op 6 juni jl. uitspraak gedaan in een vijftal arresten over box 3. Wij verwijzen u daarvoor ook naar ons eerdere bericht daarover. De Hoge Raad laat expliciet weten dat voor zover het vermogen bestaat uit banktegoeden van discriminatie in de regel geen sprake zal zijn. Volgens Flynth kunnen spaarders mogelijk om andere redenen met succes bezwaar maken tegen de definitieve aanslag over 2023 De eerste aanslagen over 2023 zijn inmiddels al opgelegd, houdt u rekening met de bezwaartermijn van 6 weken.  

Definitieve aanslagen 2023 spaarders niet opgeschort

De Belastingdienst heeft het opleggen van definitieve aanslagen 2021, 2022 en 2023 tijdelijk opgeschort, mits deze zien op aangiften waarin het box 3-inkomen niet alleen uit banktegoeden bestaat. Uit onder meer de eerste reactie van de staatssecretaris op de 6 juni arresten maken wij op dat deze belastingplichtigen vóór de aanslagregeling nog een formulier 'opgaaf werkelijk rendement' zullen ontvangen, zodat bij het opleggen van de aanslag nog rekening kan worden gehouden met het werkelijk rendement als dat lager blijkt te zijn dan het forfaitaire rendement. 

Bestaat het box 3-inkomen uit alleen banktegoeden, dan zal/kan de aanslag wel direct worden opgelegd. 

Vastelling forfaitair rendement banktegoeden strijdig met rechtzekerheid

Het forfaitair rendement op banktegoeden was in 2021 en 2022 verwaarloosbaar, met respectievelijk 0,01 en 0 procent. Voor 2023 is dat anders. Het forfaitaire rendement op banktegoeden dat in de wet stond op 0,01 procent is – in april 2024 – definitief en met terugwerkende kracht tot 1 januari 2023 vastgesteld op 0,92 procent. Daarbij zij opgemerkt dat ter zake van de voorlopige aanslagregeling het percentage al was verhoogd naar 0,36 procent. 

De vraag is of de definitieve vaststelling van het percentage na afloop van het belastingjaar in strijd is met het rechtzekerheidsbeginsel.  

Maak tijdig bezwaar tegen aanslag over 2023

De staatssecretaris zelf heeft al laten weten dat hij geen probleem ziet, omdat de werkelijke rentes in 2023 sowieso eigenlijk wel hoger hebben gelegen dan 0,92 procent en hij dus niet verwacht dat daar mensen tegen in het verweer komen. Maar het zal uiteindelijk de rechter zijn die zal moeten oordelen of de definitieve vaststelling met terugwerkende kracht in strijd is met het genoemde rechtzekerheidsbeginsel.  

Hebt u alleen banktegoeden in box 3, moet u daarover belasting betalen en wilt u daartegen bezwaar maken, dan moet u dat doen binnen 6 weken na de datum van de aanslag.  

Vanzelfsprekend kan uw adviseur van Flynth voor u het bezwaarschrift verzorgen. Neemt u daarvoor dan gezien de beperkte bezwaartermijn, zo snel mogelijk na de ontvangst van de aanslag contact met uw adviseur op en wacht daarmee niet te lang. 

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: