Gepubliceerd: 16-12-2024, laatst gewijzigd:
18-12-2024
De afgelopen periode is er al veel gezegd en geschreven over schijnzelfstandigheid en de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst weer volledig handhaven op de relatie tussen ondernemingen en de ingehuurde zzp’er(s). Wat betekent dit voor u?
In Nederland zetten veel ondernemingen zzp’ers in. Bijvoorbeeld bij pieken in arbeid of voor specialistische kennis of kunde die in het eigen bedrijf onvoldoende aanwezig zijn. Wellicht geldt dit ook voor uw onderneming. Dit lijkt een gunstige constructie. De zzp’er heeft geen aanspraak op werknemersrechten, zoals loondoorbetaling bij ziekte en de transitievergoeding. Terwijl hij flexibiliteit geniet en een hoger tarief kan vragen. Is deze constructie wel zo veilig als het lijkt? En wanneer is er eigenlijk sprake van een arbeidsovereenkomst?
Wet DBA en Deliveroo-uitspraak
De wet DBA is al ingevoerd in 2016. De regels en de toetsing hiervan zijn dus niet nieuw. Daarnaast is er in de rechtspraak ook aandacht voor dit onderwerp. Bijvoorbeeld in de bekende ‘Deliveroo-uitspraak’ door de Hoge Raad. Tot 1 januari 2025 geldt er nog een handhavingsmoratorium voor de Wet DBA. Dit betekent dat er wel aanwijzingen worden gegeven, maar geen naheffingen of boetes opgelegd. Dat verandert met ingang van 2025.
Whitepaper
Welke gevolgen heeft het vervallen van het handhavingsmoratorium voor u? Waar kunt u op letten als u zzp’ers in dienst hebt of neemt? En wat zijn de gevolgen als er sprake is van schijnzelfstandigheid? U leest er meer over in de whitepaper ‘Zzp’er(s) inhuren? Voorkom schijnzelfstandigheid’. U vraagt deze kosteloos aan via onderstaand formulier.
Meer weten?
Werkt u met zzp’ers? Neem contact op met uw adviseur van Flynth. Samen kunnen we ervoor zorgen om schijnzelfstandigheid én de gevolgen daarvan te voorkomen. Zodat u zich kunt focussen op uw onderneming.