Afbouw derogatie: maak gebruik van de mestafvoer-voorziening

 
Afbouw derogatie: maak gebruik van de mestafvoer-voorziening
Gepubliceerd: 26-06-2023, laatst gewijzigd: 28-03-2025

Zoals u weet wordt vanaf 2023 de derogatie afgebouwd. Hierdoor kunt u als melkveehouder minder mest uitrijden op het land en moet u waarschijnlijk meer mest afvoeren. Dit brengt de nodige kosten met zich mee. Hiervoor kan op de balansdatum een voorziening worden gevormd. Met het goede resultaat in 2022 is dit een meevaller. Wij vertellen u in dit artikel meer over de mestafvoer-voorziening.

Minder mest uitrijden

In de tabel hieronder ziet u de afname in uit te rijden mest, als gevolg van de afbouw van derogatie. En leest u hoeveel kilogram stikstof minder per hectare u mag uitrijden.

 

 250 kg
 gebied

 230 kg
 gebied

 Nieuwe NV-   gebieden

 Natura 2000 
 en GWB-
 gebieden 
 (>250)

 Natura 2000 
 en GWB-
 gebieden
 (>250)

 2023

 10 kg

 10 kg

 30 kg

 80 kg

 60 kg

 2024

 20 kg

 20 kg

 40 kg

 80 kg

 60 kg

 2025

 50 kg

 50 kg

 60 kg

 80 kg

 60 kg

 

Uit de Meststoffenwet blijkt dat er vier kilogram stikstof in een ton/kuub drijfmest van rundvee zit. Het aantal kilogram stikstof dat u minder mag uitrijden, deelt u dus door vier om te weten om hoeveel kuub mest het gaat.

Afbouw van derogatie

Op basis van bovenstaande tabel kan er een voorziening gevormd worden voor het aantal kuub mest dat u door de afbouw van derogatie nu moet afvoeren, waar dat niet had gehoeven als er géén afbouw plaatsvond. Een voorbeeld ter illustratie:

Agrarisch ondernemer X boert in een gebied waar derogatie geldt voor 230 kg stikstof/hectare. Door de afbouw mag hij in 2023 10 kg minder stikstof per hectare uitrijden. In totaal heeft deze boer 80 hectare grond. Het afvoeren van de mest kost deze boer 15 euro per kuub.

10 kg stikstof delen we door 4 kg, dit levert 2,5 m3 minder mest per hectare op. Dit vermenigvuldigen we met het aantal hectare land van de boer, namelijk 80 hectare. Dit betekent dat hij 200 m3 mest af moet voeren. Vermenigvuldigt u dit met 15 euro, dan levert dit een kostenpost op van 3.000 euro. Voor deze hoeveelheid afgevoerde mest kan een voorziening worden gevormd. Houd er overigens rekening mee dat u de subsidies die u ontvangt ter compensatie van de afbouw van derogatie, in mindering moet brengen op de kosten waarmee u rekent.

Aandachtspunten

  • Via de subsidieregeling voor Blijvend Grasland Areaal (BGA-regeling, bestemd voor derogatiebedrijven, kunt u 20 euro per 10 kg stikstof krijgen. Voor het voorbeeldbedrijf betekent dit 1.600 euro subsidie. Lees meer over deze subsidieregeling.
  • De kosten voor (extra) mestafvoer verschillen sterk per regio, met een variatie tussen 0 en 25 euro per m3. Het is daarom nuttig om dit met uw adviseur van Flynth af te stemmen.    

Voorziening los van derogatie

Er kan sowieso sprake zijn van de afvoer van mest. De vraag is of er voor die kosten een voorziening kan worden gevormd op de balansdatum. In 1991 is dezelfde vraag behandeld door de Hoge Raad en die was van mening dat het mogelijk was.

Op basis van goed koopmansgebruik is het dus mogelijk om op balansdatum 31 december 2022 een voorziening te vormen voor de mestafvoer. Uiteraard moet de voorziening wel goed onderbouwd zijn. Zo moet bekend zijn wat de kosten zijn. Op het moment dat de jaarrekening wordt opgesteld zal veelal bekend zijn om hoeveel mest het gaat en wat de kosten zijn van de afvoer. Op basis daarvan kan ingeschat worden hoe hoog de voorziening kan worden die in het resultaat van 2022 kan worden meegenomen. Uw adviseur van Flynth helpt u hier graag bij.

Wij staan u bij

Hebt u vragen over derogatie en mestafvoer? Of hebt u vragen over uw specifieke situatie? Uw adviseur van Flynth ondersteunt u. Samen kijken we of u voor de BGA-subsidie in aanmerking komt. We ondersteunen u graag bij de BGA-subsidieaanvraag en bij het vaststellen van de omvang en het nut en de noodzaak van een eventueel te vormen voorziening voor extra mestafvoer als gevolg van de afbouw van derogatie.

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: