Aantal provincies onderzoekt oplossing legalisering PAS-meldingen

 
Aantal provincies onderzoekt oplossing legalisering PAS-meldingen
Gepubliceerd: 17-07-2024, laatst gewijzigd: 29-07-2024

Vijf jaar geleden haalde de Raad van State het Programma Aanpak Stikstof (PAS) onderuit. Daardoor bleken alle PAS-meldingen ineens hun waarde te verliezen. Dit zorgde voor veel opschudding en leidde ertoe dat politici zich sterk maakten voor de legalisatie van de PAS-meldingen. Tot nu toe is er nog geen vooruitgang geboekt.  

Voornaamste oorzaak is de zogenaamde additionaliteit, waardoor extern salderen (ammoniakrechten verplaatsen) voor het legaliseren niet mogelijk is. De aanhoudende onzekerheid over de legalisatie van de PAS-meldingen leidt tot steeds grotere gevolgen. Bijvoorbeeld omdat banken de stikstof-impasse betrekken bij een financiering. Er is nog altijd geen juridisch beproefde oplossing, maar er is hoop.  

Alternatieve legaliseringsmethode 

Provincies als Drenthe en Noord-Holland proberen een nieuwe methode om legalisatie te bereiken via een ecologische passende beoordeling. Hierbij wordt grondig beoordeelt wat de ecologische gevolgen zijn van een toename van de stikstofdepositie door een legalisatie. Als uit zo’n beoordeling blijkt dat er, ondanks de toename, geen significant negatief effect is op de instandhouding van de natuur in de Natura-2000-gebieden, dan kan de vergunning worden verleend.  

Praktische oplossing 

Het is prijzenswaardig dat deze provincies deze nieuwe benadering proberen, aangezien de onzekerheid al veel te lang duurt. Hopelijk houdt deze beoordelingsmethode juridisch stand en kan zij worden toegepast voor alle legalisaties. De toekomst zal dit uitwijzen. In ieder geval wordt er weer gewerkt aan een praktische oplossing. 

Meer weten 

Wilt u meer weten over de nieuwe beoordelingsmethode of wilt u in algemene zin afstemmen over de legalisatie van de PAS-meldingen; inhoudelijk, maar ook over de onzekerheid die dat geeft? Of vraagt uw bank bij een financiering om een expert-opinie? Neem dan contact op met uw adviseur van Flynth of vul onderstaand formulier in. Wij kunnen u ondersteunen en houden u (via onze nieuwsbrieven) op de hoogte van relevante ontwikkelingen. 

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: