Aanpak mestmarkt: belangrijke items op een rij

 
Aanpak mestmarkt: belangrijke items op een rij
Gepubliceerd: 13-12-2024, laatst gewijzigd: 18-12-2024

Onlangs informeerde minister Wiersma de Tweede Kamer over een aantal belangrijke items in haar aanpak voor de mestmarkt. Lees de belangrijkste punten op een rij.  

  • stappen richting volledig grondgebonden melkveehouderij 
  • brede beëindigingsregeling 
  • actualisatie excretieforfaits landbouwhuisdieren  
  • hoeveelheid stikstof in beginvoorraad mest op 1 januari 2025.  

Stappen richting volledig grondgebonden melkveehouderij

In het 7e actieprogramma Nitraatrichtlijn is vastgelegd dat de Nederlandse melkveehouderij grondgebonden wordt. Afspraak is dat de melkveehouderij in 2032 volledig grondgebonden zal zijn en dat daarbij een aanzienlijk areaal grasland hoort. 

Wiersma’s voorganger (Adema) stelde eerder voor om een graslandnorm in te voeren. De eerste stap in de routekaart van minister Wiersma, is een verkenning van de economische effecten voor melkveehouders van de volgende bandbreedtes voor een graslandnorm, uitgedrukt in hectare per grootvee-eenheid (GVE): 0,15 – 0,20 – 0,25 – 0,30 – 0,35 – 0,40.  

Dit in combinatie met onderzoek naar de economische gevolgen voor de gehele keten en effecten van emissies (broeikasgas). Uiterlijk halverwege volgend jaar maakt de minister verdere keuzes over een grondgebonden melkveehouderij in 2032. Hierbij heeft de minister aandacht voor het belang van blijvend grasland, gemengde bedrijven, de ruimtelijke gevolgen in de verschillende provincies en regionale samenwerking tussen melkveehouders en akkerbouwers. 

Brede beëindigingsregeling 

Minister Wiersma streeft naar een zo spoedig mogelijke openstelling van deze regeling. De verwachting is in de loop van komend jaar. De regeling moet een bijdrage leveren aan het verlagen van de stikstofemissie, aan natuurherstel en aan het realiseren van de klimaatdoelen voor de veehouderij. Ook de druk op de mestmarkt zal hiermee afnemen.  

Bij het bepalen van de doelgroep, neemt de minister onder meer de volgende zaken in overweging: 

  • eventuele toetredingsdrempel voor de ammoniakemissie vanuit een veehouderijlocatie 
  • mogelijk gerichte selectie op verouderde bedrijven 
  • brede openstelling voor verschillende veehouderijsectoren 
  • de mogelijkheid van gedeeltelijke beëindiging 
  • milieudruk en de potentiële interesse voor deelname 
  • mogelijkheden om de reductie van emissies op langere termijn te borgen 
  • het feit dat circa de helft van alle veehouderijlocaties in Nederland nog niet mee heeft kunnen doen met een vrijwillige beëindigingsregeling 
  • of een eenmalige openstelling volstaat 

Het benodigde budget moet komen vanuit de middelen die in het Hoofdlijnenakkoord van het huidige kabinet zijn vrijgemaakt voor landbouw en natuur. In totaal is er vijf miljard euro beschikbaar, waarvan  een deel voor de brede beëindigingsregeling is. Het is de bedoeling dat deelnemers een vergoeding ontvangen om economisch verantwoord de veehouderijactiviteiten te beëindigen. 

Actualisatie excretieforfaits landbouwhuisdieren

De Commissie Deskundigen Meststoffenwet (CDM) brengt in het eerste kwartaal van 2025 advies uit over actualisatie van de excretieforfaits voor landbouwhuisdieren. Hierbij wordt gebruikgemaakt van de meest recente wetenschappelijke inzichten en beschikbare data. Het doel is om de zogenoemde excretieforfaits op de kortst mogelijke termijn adequaat te corrigeren voor gasvormige verliezen. Dit voorkomt onnodige afvoer van mest. 

Hoeveelheid stikstof in beginvoorraad mest per 1 januari 2025

Aanpassing van de stikstofcorrectiefactor zorgt voor aanpassing van de stikstofexcretie-forfaits per 1 januari 2025. De minister is van plan om de gewijzigde stikstofexcretie-forfaits ook van toepassing te laten zijn op de mest die op 1 januari 2025 als beginvoorraad aanwezig is in de kelders op de bedrijven. Dit betekent dat u de aangepaste stikstofcorrectie-factor straks alvast kunt toepassen op de mest die op 1 januari in de put zit.

Eigen plan melkveesector voor mestcrisis

De melkveesector werkt aan een eigen plan met meerdere sporen om onder het fosfaatplafond te blijven en zo een generieke korting te voorkomen. Diverse partijen voeren hierover intensieve gesprekken. Lubbert van Dellen van Flynth schoof aan als rekenmeester. Lees hierover meer in Melk van het Noorden

Behoefte aan meer inzicht?

Deze items kunnen gevolgen hebben voor uw bedrijfsvoering of voor uw toekomstplannen. Hebt u behoefte aan meer inzicht voor uw eigen situatie, of wilt u eens sparren? Neem dan contact op met uw adviseur van Flynth of vul onderstaand formulier in. 

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: