Aanmelden stikstofdifferentiatie 2025: voor 15 mei

 
Aanmelden stikstofdifferentiatie 2025: voor 15 mei
Gepubliceerd: 17-02-2025, laatst gewijzigd: 19-02-2025

Door strengere regelgeving rondom stikstof hebt u als landbouwer minder ruimte om (kunst)mest te gebruiken. Realiseert u bij de teelt van suikerbieten, fritesaardappelen, tarwe of gerst op kleigrond bovengemiddelde hectareopbrengsten? Dan is een hogere stikstofgebruiksnorm mogelijk. Aanmelden voor deze stikstofdifferentiatie in 2025 kan tot en met 15 mei. Lees hier hoe u dit kunt aanvragen én wat de eisen zijn.  

Voor de betreffende gewassen kan extra stikstoftoediening leiden tot hogere opbrengsten en betere kwaliteit. Dat is belangrijk in deze tijd, waarin voedselproductie onder druk staat door strengere mestwetgeving en toenemende kosten.  

Extra stikstofgebruiksnorm

De extra stikstofgebruiksnorm voor kleigrond varieert van 15 tot en met 30 kilogram per hectare, afhankelijk van het gewas. Deze mag u hanteren als u in de drie voorgaande jaren telkens een hogere opbrengst realiseerde dan de drempelwaarde. In onderstaande tabel vindt u per gewas de extra gebruiksnorm en de drempelwaarde.  

Gewas 

Extra stikstofgebruiksnorm (in kg) 

Drempelwaarde* (in tonnen) 

Suikerbieten 

15  

75  

Wintertarwe 

15  

Zomertarwe 

20 

Wintergerst 

20 

Zomergerst 

30 

Fritesaardappelen** 

30 

50 

*Gemiddelde opbrengst per hectare, over de afgelopen drie jaar 
**Alleen bepaalde rassen komen in aanmerking, zie ‘Tabel 2a Stikstofdifferentiatie fritesaardappelen’ op de site van RVO 

Gemiddelde opbrengst berekenen

Overstijgt uw gemiddelde opbrengst per jaar in de afgelopen drie jaar steeds de drempelwaarde? Dan mag u de extra stikstofgift toedienen. U berekent de gewasopbrengst per jaar als volgt: de hoeveelheid afgeleverd gewas in het betreffende jaar min de vastgestelde hoeveelheid tarra. U rekent dus alleen met het afgeleverde product. In het geval van tarwe en gerst neemt u alleen het graan mee dat is geleverd aan afnemers die het ‘tot voor menselijke of dierlijke consumptie geschikte producten verwerken’. Voor suikerbieten en fritesaardappelen geldt dat het is geleverd voor menselijke consumptie.  

Aandachtspunten

  • U mag de extra gebruiksruimte alleen benutten, als u zich vooraf hebt aangemeld bij RVO. Uw aanmelding voor 2025 moet uiterlijk op 15 mei bij RVO binnen zijn.  
  • De hogere stikstofgebruiksnorm geldt alleen voor kunstmest. 
  • Let op: koopt u grond en realiseerde de vorige eigenaar bovengemiddelde opbrengsten? U mag die opbrengsten niet overnemen. 
  • U mag voor het bepalen van de bovengemiddelde opbrengst geen gemiddelde over de drie jaar uitrekenen. U moet elk van de drie jaren een bovengemiddelde opbrengst realiseren.  
  • Ook in NV-gebieden (met nutriënten verontreinigde gebieden) is het mogelijk de stikstofdifferentiatie toe te passen. Let op: de twintig procent korting op de stikstofgebruiksnorm voor deze gebieden, geldt over de totale gebruiksruimte. U hanteert dus ook twintig procent korting over de extra gebruiksnorm.  
  • U machtigt met uw aanmelding uw afnemer om desgevraagd afnamegegevens te verstrekken. 
  • Bewaar de gegevens die horen bij deze aanvraag, minimaal vijf jaar in uw eigen administratie (aantal hectares van deze gewassen, aardappelrassen, gewasopbrengsten, afnemers). 

Advies nodig?

Wilt u advies bij het bepalen van uw stikstofgebruiksnorm? Neem dan contact op met uw adviseur van Flynth.   

Nieuws

Geschreven door: